2022 Årgångsrapport Valpolicella

Årgången 2022 i Valpolicella innebar en hel del utmaningar för producenterna. Årgången präglades av en torka och Italien upplevde sitt torraste sommar på många decennier, med 46% mindre nederbörd än genomsnittet under de senaste 30 åren. Detta ledde till oro över framförallt minskade skördar och lägre syrahalter. Men regnet kom under augusti och slutligen kunde producenterna skörda druvor, om än något mindre volym, av hög kvaliet.

Vintern 2022 var relativt normal, med goda vattenreserver som ackumulerats från föregående höst. Den milda våren övergick snabbt till en lång period av värme och avsaknad av regn, som varade genom större delen av sommaren. Dessa förhållanden resulterade i en tidig knoppbrytning och blomning, cirka tio dagar tidigare än normalt. Druvklasarna, även om de var mindre kompakta, var friska, och de torra förhållandena minskade avsevärt risken för sjukdomar och mögel.

När sommaren fortskred ökade oron för hur de höga temperaturerna och torkan skulle påverka vinrankorna. Lyckligtvis kom regnet i mitten av augusti, vilket gav mycket välbehövlig lindring. Detta välkomna regn, i kombination med svalare nattemperaturer, gjorde det möjligt för druvorna att nå optimal mognad och bibehålla goda syrahalter trots värmen.

Skörden började tidigare än vanligt, redan i mitten av augusti, med en skördevolym som beräknas vara cirka 10-15 % lägre än genomsnittet. Trots den minskade mängden höll kvaliteten sig hög, med tidiga rapporter som pekar på koncentrerade smaker och en lovande balans av syra. De tidigt släppta vinerna, särskilt de friska vita från regionen, visar upp fina karaktärer, präglade av livliga frukttoner och god friskhet.