Skörderapporter

Skörderapporter från Valpolicella. För dig som är intresserad att köpa viner för att lagra i källaren under lång tid är det viktigt inhandla årgångar som har rätt potential. Även från samma producent och samma vin kan det skilja fem eller till och med tio år i lagringspotential mellan två olika årgångar.

Om det är någon vinregion som har stor variation in sin terroir är det Valpolicella. Att kommentera hur vädret, en av de viktigaste faktorerna för speciellt lagringsdugligheten, påverkat en årgång blir därför en generalisering. En årgång som varit för varm för vinmakarna med vinfält i dalen, kan varit idealisk för de med vinfält på bergssluttningarna 400 – 500 m.ö.h. Under heta somrar mognar druvorna tidigare och det bildas mer socker och mindre syra i druvorna. Viner från dessa årgångar tenderar att mogna tidigare i flaskan och ha kortare lagringspotential. Riktigt kalla och regniga somrar som 2014 till exempel får producenterna problem att ens hitta helt mogna druvklasar i vinfälten och väldigt få producenter kan producera Amarone under dessa förutsättningar.

Skörderapport 2019
Omdömet om skörden 2019 i Italien var att den är enastående vad gäller kvalitet, från Piemonte i norr till Sicilien i söder. För Valpolicella, så var 2019 ett år när man såg en viss nedgång i produktionen – cirka 10–15 % jämfört med 2018 – men vad gäller druvornas kvalitet så var den på topp. Skörden inföll aningen senare än 2018 och den var långsam eftersom det tog tid för alla druvorna att mogna. 2019 var även ett år när flera nya produktionsregler infördes av Valpolicella-konsortiet. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2018
2018 var det första skördeåret för 190 hektar som nyligen planterades i Valpolicella vilket ökade den totala produktionen till 8187 hektar. Lyckligtvis för vinproducenterna, ökade produktionsnivåerna igen tack vare det genomgående bra vädret. Produktionsnivåerna var fortfarande lite låga men de var bättre än 2017 vilket innebär att vinproducenterna kommer att ha mer vin att sälja det för det här året. Även om växtåret som vanligt bjöd på olika utmaningar att hantera för vinproducenterna så anses 2018 vara en mycket bra årgång i Valpolicella. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2017
2017 går till historien som ett år då naturen spelade oss ett spratt. Våren var i full gång när en sen kallfront svepte över Europas vingårdar med en förödande snöstorm som skapade oro bland kontinentens vinodlare. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2016
2016 var ett tacksamt år för Valpolicellas vinmakare – händelsefattigt och ganska lätthanterligt. Jämfört med de tuffa åren 2013 och 2014 var skörden varken olycksdrabbad eller tålamodsprövande och ställde inga orimliga krav på yrkesskickligheten. Druvorna hade precis den karaktär och struktur som behövs för framställningen av typiska och kvalitativa Amarone-viner. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2015
Efter 2014, som var en av århundradets hittills svåraste årgångar, innebar 2015 en återgång till perfekta förhållanden för Valpolicellas vinmakare. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2014
Om något år kan kallas ett annus horribilis i Valpolicella så är det 2014. Efter en kall och blöt vår kom en regnig och knappast het sommar, vilket resulterat i att många vinfirmor tvingats meddela att det inte blir någon amarone av årgång 2014. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2013
Om vintrarna 2012 och 2011 varit torra så var 2013 året då himlens portar öppnades. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2012
Om 2011 bjöd på exemplariskt väder i Valpolicella var 2012 en påminnelse om vilket tumult naturen kan ställa till med. Läs hela rapporten.


Skörderapport 2011
Vinmakare gör allt de kan för att framställa bästa möjliga vin, men det viktigaste är ändå vädret – det enda element som ligger utanför människans kontroll. År 2011 bjöd på bästa möjliga klimatförhållanden, vilket ledde till en 5-stjärnig årgång. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2010
Det finns en anledning till att vissa regioner och varumärken producerar vin av en viss kvalitet år efter år, trots varierande klimatförhållanden, och den hemligheten stavas kunnande. Skicklighet och detaljerade kunskaper om hur ens vinodlingar reagerar på naturens nycker kan göra hela skillnaden, och i Valpolicella var 2010 en årgång som verkligen satte kunnandet på prov. Läs hela rapporten.

Skörderapport 2009
Årgång 2009 var, som man säger, “en fantastisk årgång”. Det vackra landskapet med dess bördiga dalar charmade inte bara en av världens mest lästa vinmagasin, Wine Enthusiast, till att utse Valpolicella till årets vinregion, utan 2009 benämndes också som en av de bästa årgångarna i det nya årtusendet. Läs hela rapporten.


Skörderapport 2008
2008 var i Valpolicella en av de där årgångarna som lämnar en liten frustration efter sig. Efter två år då sommaren hade varit präglad av tryckande värme blev det 2008 jämförelsevis svalt. Somliga skulle kalla det en återgång – om än kortlivad då 2009 på nytt blev varm och fuktig – till hur det var på 1970- och 80-talen. Läs hela rapporten.